In this Cumming Street renovation, the architect and homeowners created a magical connection between a family-friendly interior and the green outdoors. They chose large windows and French doors to provide pleasing views from every room to the wooded backyard with old-growth trees and a stream. The house’s character changed from a typical 1960’s ranch (dark, low ceilings, sparse windows, long halls, many small rooms) into a modern, airy, open space with high ceilings, skylights and lots of light, while keeping the charming original fireplace and affording every possible view to the outdoors. The owner’s master suite includes French doors to a deck and more serene views, a dedicated yoga space, giant sliding barn doors open to Zen-like hanging sinks and shower room with a Japanese soaking tub. The room-sized master closet is complete with a washer/dryer for easy in-easy out.

Who calls this house a home:  Julie & Michael are on-again-off-again empty nesters, with 23-year-old son Conor now living in the terrace level apartment while saving to start his own business. Although adult daughter Kaitlin lives in Cabbagetown, she works down the street and pops in often for dinner. Their business, Edge Solutions, is just down the street in Old Alpharetta, located in Food Truck Alley. They walk and bike to work, the farmers market, festivals, local stores and restaurants.  The good bones of this house called to the homeowners but they needed the modern aesthetic of Architect Magdalena Bach of Bach Design Studio, to create the clean lines, airiness and light space that they craved.

Size matters: The home is 3350 square plus a terrace level, and sits on just under one acre. The large gourmet kitchen opens to a dining area and expansive living areas wrapped around a two-sided fireplace. A screened porch offers an additional gathering space and a deck stretches along the length of the house, a nice perch for reading and bird-watching. An oversized master suite has access to the deck. Through the kitchen, an office sits smartly in place of the old carport along with a pantry and another half-bath and a brand new garage with a mudroom. On the terrace level is an entertainment room, kitchen, large guest room with a bath, work room and storage. This family home is ready for the next chapter. 

Architect: Bach Design Studio, Magdalena Bach

Builder and contractor: The Contractor Crew, Carlton Brown

Interior designer:  Miko & Boone Home, Amy Ferrer